Resa till Genua

Flygplats

Den internationella flygplatsen ”Aeroporto di Genova – Cristoforo Colombo” är belägen väster om staden, en knapp mil från centrum. Flygplatsen är Liguriens största med dagliga flyg från europeiska storstäder som London, München, Paris och Madrid. Från flygplatsen är det enkelt att hyra en bil eller ta en transferbuss (Volabus) till stadens centrum. Flygplatsbussen går varje halvtimme och resan in till centrum tar cirka 30 minuter.

Genova 2008 07, photo ho visto nina volare

Tåg

Från Genua går järnvägslinjer mot Savona-Ventimiglia, La Spezia-Pisa-Rom, Asti och Turin. Det finns även en direktförbindelse med Nice i Frankrike. Staden har två stora järnvägsstationer, Piazza Principe och Genua Brignole. Brignole erbjuder resmöjligheter som omfattar ett 20-tal lokala stationer. Hit går flera busslinjer. Principe erbjuder både lokal- och fjärrtåg. Många tåg från Milano och andra långväga destinationer stannar endast vid Principe. Tågtrafiken är intensiv på alla banor. Dygnet runt fraktas varor som anländer till hamnen i Genua vidare till norra Italien samt centrala och södra Europa.

Bil/MC

Från Milano kan du nå Genua via A7-E62 (ca 145 km). Sträckan från Serravalle till Genua är kurvig vilket gör att vägen inte känns som en vanlig motorväg. Från Turin kan du ta A6/E717 till Savona och sedan köra till vidare till Genua på A10. Från franska Rivieran kan du följa motorvägen A10. Om du hellre väljer mindre, icke avgiftsbelagda vägar så ska du vara medveten om att det ökar körtiden avsevärt. Räkna med minst dubbla tiden och var beredd på att det kan vara rejält igenkorkat på vägarna under sommaren. Samtidigt kan du njuta av en härlig utsikt. Söderifrån från Toscana kan du ta A12 från Rosignano till Genua. Notera att du måste ha snökedjor tillgängliga i bilen mellan Carrodano och Sestri Levante under perioden 1 november till 31 mars, även om snön är sällan ett problem här.

San Lorezno Cathedral, Genoa Genova, photo chensiyuan CC-BY-SA

Buss

Bussbolag som Eurolines har linjer från flera europeiska storstäder. Det finns också långdistansbussar från franska Nice.

Båt

Den livliga hamnen i Genua är fylld med allt från lyxyachts till kryssningsfartyg, bilfärjor och lastfartyg. Bland utbudet av reguljära färjelinjer finns destinationer som spanska Barcelona, Valletta på Malta, Bastia på Korsika), Olbia och Porto Torres på Sardinien, Palermo på Sicilien, Tanger i Marocko och Tunis i Tunisien. Från Porto Antico finns möjlighet att följa mindre passagerarbåtar på turistresor längs kusten till Camogli, Portofino, Chiavari och Cinque Terre.

Genova-Liguria-Italy 03, photo gnuckx

Kollektivtrafik

Promenader är i princip det enda sättet att ta sig runt i Genuas historiska centrum eftersom gatorna helt enkelt är för smala för bilar. Alla attraktioner i centrum ligger inom gångavstånd alternativt har bra förbindelser med kollektivtrafik. Genuas har ett omfattande bussnät. Biljetten köper du i närmaste gatukiosk (Chiosco) före du går på bussen. Glöm inte att stämpla biljetten ombord på bussen. Det finns en tunnelbana som förbinder Piazza De Ferrari mitt i stadens hjärta med stadsdelen Rivarolo, hamnområdet Porto Antico, centralstationen Stazione Principe och färjeterminalen vid Dinegro. Genuas tunnelbana har skyltar med ett rött M. Biljettautomater finns på tunnelbanestationerna. Det finns också en bergbana och ett antal offentliga hissar som förbinder centrum med de omgivande kullarna. De övre stationerna Ascensore di Castelletto och Funicolare del Righi erbjuder magnifik utsikt över staden. De regionala tågen som går i öst-västlig riktning längs kusten ansluter alla kustnära områden och förorter med stadens centrum. Detta är den mest bekväma transportmedlet om du planerar att besöka andra städer längs kustlinjen. Alla officiella taxibilar i Genua har ett vitt och gult märke på dörrarna.

Väderprognos

Idag 20 Jun 21 Jun 22 Jun
29/22 °C
29/22 °C
28/22 °C
26/19 °C
Booking.com